Mitt bloggande går väldigt upp och ner just nu. Ibland blir det svårt att hinna med allt som ska göras!
Under förra veckan pratade jag om hästens lösgjordhet på mina lektioner och tänkte därför skriva några rader om det och börjar med att lägga ut en text från Ridhandboken.
Texten kanske inte beskriver exakt hur man kommer dit men läs den några gånger så ger den en bra beskrivning av lösgjordhet. Utgår man från hästens utbildningsskala ( takt, lösgjordhet, stöd, schvung, rakriktning, samling) ligger lösgjordhet som steg två och tillhör den grundläggande fasen. Grundarbetet har en viktig del i lösgjordheten och det handlar mycket om att man är konsekvent i sitt grundarbete och skapar tillit.
Grundarbete är enkelt förklarat kommunikationen mellan häst och ryttare och att gas och broms samt vändande (svängande) hjälper fungerar.
“När hästen är i fysisk och mental harmoni så är den lösgjord”
Vid varje arbetspass ska hästen lösgöras och en häst som kommer direkt ur stallet är oftast stel och måste värmas upp. Uppvärmning är även en hållbarhetsfråga så lägg lite välinvesterad tid på den, skritta gärna minst 15 min före och efter ditt ridpass.
Ledvätskan ska hinna bli varm och ligament och muskler mjukas upp innan man kan spänna bågen och även ryttaren ska vara uppvärmd och mentalt på plats.
När man pratar om en lösgjord häst så är det en häst som rör sig genom hela kroppen, den blir mjukare och mer sviktande att sitta på och oftast upplever ryttaren att hästen är lättare i munnen.
De främsta lösgörande rörelserna är böjda spår, så som volter och serpentinbågar, Skänkelvikningar och övergångar. Fler exempel på rörelser/ övningar kan vara;
*Stora böjda spår under lättridning
*Galopp arbete på stora böjda spår
*Stora bakdelsvändningar
*Bommar på böjda spår
*Öka minska volter
*Åttvolter
*tempoväxlingar mm…
Lösgörande rörelser bygger upp hästens balans och smidighet, formar och stärker musklerna och ökar ryttarens följsamhet. Känn efter hur hästen rör sina olika kroppsdelar och notera hur den känns i början av passet jämfört med mot slutet av ridpasset. Kom ihåg att hästar är precis som de blir ridna och känns det sämre vissa dagar gå tillbaka ett steg och jobba med grundarbetet. Ett sämre ridpass betyder inte att man är en dålig ryttare utan bara att man behöver tänka om och göra något annorlunda, hästar är individer och det är inte alltid vi får den reaktion vi har förväntat oss, våga utmana både dig själv och din häst!