Rakriktning

Nu har vårens termin rullat igång för fullt och denna terminens tema blir rakriktning.
Så vad är egentligen rakriktning?

Vill du hellre lyssna så hittar du poddavsnitt om rakriktning här

Rakriktning kommer på plats fem av utbildningsskalans sex steg och handlar enkelt förklarat om att få sin häst liksidig, dvs lika stark i båda sidorna. Hästen ska spåra och när den gör det så går den i samma spår med sitt högra bakben som det högra frambenet och likadant på väster sida.
För att förstå sig på rakrikriktningen så är det lika bra att skala ner det i detalj. Har du som ryttare insikt i hur hästen rörlig och hur den är uppbyggd så kan det vara lättare att förstå sig på helheten.
En häst har inte alls lika rörlig ryggrad som vi människor har utan är mest rörlig uppåt och neråt, den kan sänka ryggen och den kan skuta upp ryggen men har inte alls lika mycket rörlighet i sidled. Den rörligaste delen är precis vid manken i början på halskotpelaren, tur för hästen, mindre tur för oss ryttare. Hästen behöver den rörligheten för att kunna beta högt och lågt och även kunna klia sig i sidled och skaka av sig tex en fluga som svansen missade. För oss ryttare blir ju detta såklart bökigare eftersom hästen hellre viker sig i nacken än böjer sig genom bålen. Därför behöver vi som ryttare även ha god koll på vad som gäller vid ställning och böjning av hästen.

Lyssna gärna vidare på poddens nästa avsnitt där vi teoretiskt går igenom detta och även ger några tips på övningar. För er som hellre vill läsa…. nytt inlägg kommer men just nu är klockan ganska sent och jag har precis avslutat ännu en rolig tisdagskväll i ridhuset. Tisdagaskvällarna bara rinner iväg tycker knappt jag hinner börja förrän det är dags att gå hem så det måste ju ändå innebära att jag fortfarande älskar mitt jobb som tränare!

På tal om det var det fortutbildning i helgen som varit som Svenska Ridsportförbundet arrangerade. Tema sältor, hovar och Covid. Första året digitalt och jag måste säga att det fungerade väldigt bra, dock svårt att kunna analysera och bedöma sältor med min ganska sega Wi-Fi uppkoppling här hemma.

Sköt om er, vi hörs snart igen!