Grunder

Den här veckan börjar mina elever att nosa på LC som är det första programmet för stor häst som det tävlas i.

Innan tävlingsdressyrprogrammen finns det ryttarmärken. Och målet för märkena är att hitta en gemensam nämnare i grundutbildningen och många ridskolor sätter även sina gruppindelningar utifrån ryttarmärkena. Ryttarmärke 1 har fokus på skötsel inför och efter ridpasset, något som jag tycker bör läggas mer fokus på. Dem flesta som rider lektion är så inriktade på själva ridningen och missar tyvärr att det är en stor del av ridningen, att kunna ta hand om och att lära känna sin häst. Ridning börjar redan i boxen vilket allt för många missar och inte lägger speciellt mkt vikt på. Att känna till stallets regler och förhållningssätt, veta hur man närmar sig en höst, hur utrustning ska ligga korrekt, alla ridvägar och ridbananslinjer, förstå vikten av sin egna fysiska träning, känna till ridsportens ledstjärnor, hur tygeln hålla på rätt sätt mm mm Hur många av dem punkterna prickade du av och har koll på?

Det finns fem ryttarmärken och det sista handlar om just påväg mot första start. Då har ryttaren genom dem tidigare märkena fått kunskap om hästens dagliga behov och välbefinnande och byggt på med grundläggande kunskaper om tävlingsdeltagande. Hur hösten ska vara utrustad vid transport, hur hästens puls och andning kontrolleras men även hur övergångar rids, volter, hålla igång galoppen genom en 15m volt, rida i god takt (antal steg/minut) samordning mellan hjälperna och koll på ridvägarna.

En LC innehåller många transportsträckor och är ett program där ryttaren kan glänsa genom att visa en god sits och korrekt ridna ridvägar.

Övningen för veckan har varit att träna halt/skritt och jobba lösgörande med skänkelvikning i skritt till kvartslinjen för att hålla den och komma igång i trav, övergång till skritt och en skänkelvikning tillbaka till spåret med trav/skritt övergång och sen börja om från början med skänkelvikningen till kvartslinjen. Även att vända upp på meddellinjen i trav och byta varv. Kan låta simpelt men här är det viktigt att ha koll på hörnpasseringar, rakriktning och tempo. Att vända i godis och i balans och hålla linjen hela vägen. Lättare sagt än gjort en del gånger….

Nedan ser ni programmet för LC:1