Netflix och hjälptyglar

Minns ni hur jag fastnade i Homeland och blev helt uppslukad av denna serie? Det har hänt igen! Jag är egentligen ingen stor konsument av serier och kollar väldigt sällan på tv men efter att fått titta på Netflix hos en vän har det blivit en återkommande vana (läs ovana) och denna gång tänkte jag bara strötitta och valde en egentligen ganska dålig serie så att risken att fastna i den inte skulle vara så stor. Ack så fel! Jag blev helt uppslukad och jag skäms att avslöja serien för jag kan inte annat än medge att den är pinsamt dålig, men den har lyckats skapa ett se-mer begär och till min stora frustatration insåg jag precis att jag sett det sista avsnittet som fanns upplagt på Netflix! Jag började hysteriskt att googla och har fått fram att det finns ytterligare 2 säsonger släppta men inte på netflix och inte i sverige. Vilken sorg!


Något det däremot blir mer av under hösten är träningar med Nicke Borg. Han är en väldigt ambitiös elev och har blivit helt hästbiten efter sin medverkan i Stjärnornas hoppning. Det är många som har blivit det genom åren och det är roligt. Idag har Nicke och jag lagt upp en målplanering för hösten och jag lovar er alla hoppryttare därute att han kommer bli en farlig konkurent på tävlingsbanorna!
 

 För er som undrar vilken typ av inspänning Didi har och vad den har för funktion så kan jag berätta att den heter  Dreieckszügel (kallas trekantstygel på svenska) och kommer från tyskland. Jag tycker den är ett bra hjälpmedel för ryttare som ännu inte riktigt har hittat rätt form på sin häst men gärna vill nå dit. Tygeln låser inte hästens huvud utan den är fortfande fri och kan ändra läge samt ställa och böja eftersom tygeln löper. Jag brukar säga att när eleven/hästen behöver hjälpen då finns den där och ser till att ryttaren/hästen får hjälp med formen och när den inte behövs så släpper den och blir hängandes. Hästen kan utan problem länga halsen neråt och framåt men inte streta rätt upp med en sänkt rygg.  Jag tycker den skonar hästarna från en felaktig possition och därav kommande slitage och den hjälper ryttaren att hitta känslan och få dtt hum om vad de letar efter. Jag vet att hjälptygöar är ett hett och känsligt ämne och självklart är jag av den åsikten att det bösta är om man aldrig behöver spänna in sin häst men vi kan inte alla vara färdigskolade ryttare på direkten utan på vägen behöver vi lite hjälp att hitta rätt riktning så klokt använt tycker jag att hjälptygeln är ett bra komplement. 

Det finns självklart en hel hög av andra hjälptyglar men de tänker jag inte gå in på här och nu och jag är ingen jätte stor användare av dem övriga hjälptyglarna, jag gillar denna trekantstygel.  Det är viktigt som elev att förstå att det inte betyder att man rider dåligt bara för att man får en hjälptygel på sin häst, tvärt om, man rider smart för att man är mån om sin hästs hållbarhet och att lära sig vägen till den rätta känslan.

IMG_1091.PNG

 

2 tankar kring ”Netflix och hjälptyglar

Kommentarer är stängda.