På roadtrip

I går var jag på roadtrip genom Sverige med en vän och elev som nu vill köpa häst. Det är inte lätt att hitta sin drömhäst och även om man ställer många frågor innan man åker för att titta på hästen är definitionen av en snäll häst samt läromästare varierar beroende på vem som visar hästen. På ett av ställena vi var på i går tyckte säljaren att en pålagring på hasen var något man skull dölja för försäkringsbolaget när man täcknade försäkring?! På nästa ställe blev dem förvånade över att behöva sitta upp och visa hästen. Några av dem frågor jag brukar ställa när jag är intresserad av en häst (till mig eller en elev) är;

* vilket temprament hästen har

* utbildningsnivå

* eventuella tidigare skador

* tidigare röntgen

* hur den är att hantera, sko, klippa, lasta

* har den tidigare haft orutinerade ryttare på sig och hur har den reagerat på det

* hur länge nuvara de ägaren har haft hästen

* varför den ska sälja 

* om och vart den är försäkrad och om möjlighet finns att ringa försäkringsbolaget 

Det finns säker många fler frågor att lägga till och framför allt brukar jag gå på min magkänsla hur säljaren känns och agerar. 

Det blev ingen häst av dem vi tittade på igår men vi har några fler vi ska titta på. Vet du kanske en snäll läromästare i hoppning 10-14 år som kan lära en ambitiös men orutinerad ruttare att bli en bättre hoppryttare upp till 1-1.10, hör görna av dig i såfall. 

Nu har jag landat i London för några dagar på Olympia Stadion och London Horse Show.