Tränarfortbildning

Jag nämnde ju att jag varit på Fortbildning för tränare under helgen. En riktigt bra fortbildning arrangerad av Svenska ridsportsförbundet! Intressanta föreläsare och ämnen. 

Först ut var Oskar Kihlborg som pratde om att utmana sig själv. Han är äventyrare och har bla bestigit Mount Everest. Här kommer en kort sammanfattning av hans föreläsning. 

Han öppnade med att utmana oss till nytänk och att se vad som hindrar till att nå framgång. Vi är ofta våra egna största hinder och vi har även själv störst möjlighet att bidra till att vi når våra mål! Tänkvärt! 

Under de expeditioner han har gjort har teamet runt honom varit väldigt viktigt och därför pratade han även mycket om framgånsrika team och tips kring hur man skapar framgångsrika team. Några av hans tips var att verkligen se över team medlemmarnas roller och skapa tydliga roller och tydliga mål. 

Här är vad Oscar anser är bra egensksper hos ett framhångsrikt team

*Vilja (om man inte vill blir det måste och då händer inte mkt)

*Attityd (ha rätt attityd)

*Sammarbetsförmåga (lita på att det funkar och att alla sköter sin del) 

*Kunskap (övriga egenskaper behövs för att jobba i grupp annars är kunskap oviktigt) 

Det händer även att det uppstår konfliker i ett team men de behövs för utveckling såvida de inte är på sandlådenivå. Man ska utnyttja de olikheter som finns i teamet och få alla i gruppen att känna sig behövda. Kommunikation är även en viktig del och att alla själv tar ansvar för att ha roligt och skapa bra situationer. Ibland behöver man ta sig utanför sin komfortzon för att utvecklas och hitta nya vägar och Oscar tipsade om en SVT kortfilm som heter Hopptornet som handlar om just att ta sig utanför sin komfortzone. 

Så här beskrivs filmen på SVTs sida;                      

”Om modet att hoppa från ett 10-metershopptorn. Höjdskräck i kombination med rädsla att inte klara trycket inför betraktarens ögon. För några, en utmaning. För andra, ett livsavgörande ögonblick. En studie i det mänskliga psyket. Av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.”

Bild från SVTs sida

to be continued…..