Tydliga mål motiverar

Ibland kan det kännas svårt att hitta inspiration till att göra sitt bästa varje dag. Hur man än kämpar så kan det ibland vara svårt att hitta den där extra motivationen och minsta lilla grej känns helt oöverkomlig.Det finns nog många som stundtals känner så i sin ridning och speciellt om man bara rider en gång i veckan. Man hamnar i någon form av dålig spiral som ibland känns omöjlig att vända och ridpass efter ridpass känns som man är tillbaka på ruta ett. Tillslut känner man sig så ledsen och besviken på sig själv så man börjar undra om det ens är värt att försöka mer??!! Vad är det som gör att man hamnar där? Kan det vara allt vintermörker? Eller en segdragen förkylning? Eller kan det bero på att man saknar mål? Ett mål behöver inte vara storslaget men att sätta ett mål kan vara en bra motivation!

Min egna målplanering har en dröm som jag har bakat om till ett mål, med delmål på vägen som är uppdstaplade i att jag ser varje tävlingstermin som ett delmål. Jag ser över vad jag tävlingsmässigt vill åstadkomma inför varje tävlingssäsong och hur jag önskar att de avslutas (vilket ibland blir lite mer önskan än verklighet, men då får man vara flexibel och planera om…) sen lägger jag ytterligare ”små delmål” i hur jag ska rida och utveckla hästarna för att uppnå mina tävlingsmål. Utifrån de ”små delmålen” lägger jag ”micro delmål” som handlar mer om nutiden dvs mina veckoplaneringar… Jag för alltid lite anteckningar om hur hästarna går och vad som känts bra och mindre bra, som jag då behöver hitta ett sätt att lösa och göra det bättre så att även det blir bra. När jag varit iväg och tränat skriver jag ofta ner övningar och kommentarer som jag kan plocka upp och använda mig av för att göra ridningen bättre. Men det är mitt sätt att göra det på, det kanske finns ett bättre sätt för någon annan…??

När man börjar med att fundera ut sin egna målplanering är det en bra start att tänka ut vad man vill med sin ridning? Vad har jag för dröm? En dröm kan vara allt från att rida OS till att ha en egen häst. Drömmar är ett tillfälle att lägga bort alla andras värderingar och synpunkter. Ta bort alla ev hinder eller hur vägen dit skulle fungera i praktiken. Det finns ingen som kan tala om för dig att din dröm är fel, en dröm är en dröm och kanske inte alltid hur verkligheten blir. Men utan drömmar hur ska vi någonsin komma ens halvägs? Börja ett blankt papper eller en nyinköpt fin anteckningsbok med att formulera ner din dröm och fundera sen ut, vad skulle kunna vara ett rimligt mål som överensstämmer med din dröm? Tänk igenom vad du verkligen kan, vad du är bra på och återigen lägg undan andras värderingar och synpunkter, det här är en checklista för dig själv.

Stapla sen ner delmål, hur ser vägen dit ut? Fundera innan vad du har för förutsättningar och eventuella hinder för att nå ditt mål. Utifrån det sätter du dina delmål. Delmålen kan vara staplade i tex perioder. Se även över vad du kommer behöva utefter vägen tex tränare, tävlingar mm, och hur du ska få tillgång till det du behöver.
Räkna med att målet kanske ändras ut med resans gång eller vägen dit ibland kanske måste läggas om. Ibland har man medvind och tyvärr motvind. Det viktiga är att hitta lösningar och inte ge upp och som en av mina kloka elever brukar citera ”Allting går bra till slut och går det inte bra så är det inte slut” ……