Vändning på cirkelbåge

Dags för den klassiska volten som även korrekt enligt ridhandboken heter vändning på cirkelbåge. Jag ser många slarvigt utförda volter och påpekar ofta vikten av att ha en balanserad häst och rida noggranna vägar, att se till att man vänder hästen vid varje vändningspunkt och volten har fyra stycken till hjälp för att få volten rund.
Volter kan egentligen ridas var som på ridbanan och i dem flesta storlekar. Dem stora volterna (20m volter) ligger vid A, C och mellan E & B och kallas då stora mitt volten. I grundutbildningen rids volter ner till 10m och sen efter det krävs ett samlat tempo för att rida 8 och 6 m volter (mindre än 6m blir svårt för hästen att böja sig så mkt och kommer troligtvis falla ut med bakdelen och få svårt att spåra), där krävs även mer böjning genom hästen.
En volt består av fyra vändningspunkter och två lika stora halvcirklar och den ska sluta där den började.

Hästen ska vara lika böjd som voltspåret och här är det lätt att böja hästens hals för mkt och hamna alldeles för mkt i innerhjälperna så tänk på grundregeln att hästens hals och huvud ska vara mellan hästens framben och klassikern inner skänkel till en förhållande yttertygel. En volt kan bli väldigt slitig för hästen om den går i obalans, för mkt för inner tygeln så den blir förhöjd och då hamnar mkt av hästens vikt på det inre frambenet i stället för att den balanserar upp sig jämnt. Framdel och bakdel går på samma spår – rakriktning.

Hjälper;
Inner skänkel driver det inre bakbenet framåtoch ser till att hästen inte ramlar eller tränger innåt, Ytterskänkeln blir mothållande något strax bakom sadelgjorden men var försiktig så skänkeln inte blir för mkt bakåtdragen och börjar trycka in bakdelen istället för att agera mothållande. Ytterskänkeln och yttertygeln samarbetar med att reglera så hästen inte heller faller utåt och ser till att det yttre bakbenet träder framåt. Innertygel tillsammans med innerskänkeln ställer men den är en väldigt liten hjälp och som sagt var noggrann med att den inte böjer halsen istället. ryttaren sitter rakt över hästen. Många har fått lära sig att lägga vikten något inåt, tyvärr missas  oftast just ”något inåt” och det blir lätt överdrivet med vikt inåt därav brukar jag vara försiktig att säga det in mina instruktioner utan säger istället att vikten ska vara rakt över, oftast blir det ändå lite mer vikt inåt per automatik.

Känner du som ryttare att hästen vill tränga innåt och volten bara blir mindre och mindre så ligger lösningen oftast i att hitta sitsen rakt över och ha mer inverkan innerskänkel till en mothållande yttertygel utan att tappa ställning och böjning och det är inte alla gånger så lätt som det låter utan kräver träning och timmar i sadeln. Ryttaren kan få en känsla av att den sitter rakt när den i själva verket är sned och ryttarens vikt påverkar hästen så den istället för att vara på voltspåret börjar tränga inåt så det är oftast den första biten att checka av.

Det är en utmaning att rida volter och få dem runda och jämna, komma ut på samma plats man kom in, ha hästen i balans, spårandes med korrekt ställning och böjning men som med allt annat så blir man bra på det man tränar på och volter är ett väldigt bra sätt att lösgöra och hitta rakriktning.

Nedan är en skiss på veckans övning och ni får rida rundare volter än jag lyckats teckna, just teckning är inte en av mina talanger man jag får väl göra skisser oftare så blir det bättre =)

I veckans poddavsnitt så pratar jag och Pernilla om voltarbete och fokusen denna veckan blir 15m volter i sann LC anda. Håll till godo.